PALAUTTAMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ

Palpan pantilliset juomapakkaukset voidaan palauttaa joko automaatti- tai manuaalipalautuksena. Vähittäiskaupan toimipisteet palauttavat juomapakkaukset pääasiassa automaattipalautuksina ja HoReCa-alan toimipisteet sekä muut yritykset ja yhdistykset manuaalipalautuksina.

AUTOMAATTIPALAUTUS

Pantilliset juomapakkaukset palautetaan automaattipalautuksena silloin, kun palautuspisteellä on yksi tai useampi palautusautomaatti käytössään.

Tölkit / muovipullot palautetaan joko Palpa-laatikossa tai automaattisäkissä (sininen painatus) ja lasipullot KLP-astiassa (600 L/240 L). Jokaiseen kuljetusyksikköön kiinnitetään Palpan tunnistetarra.

Automaattipalautusohje TLK/KMP
Automaattipalautusohje KLP
Manuaalipalautusohje VK

HUOM! Manuaalisäkkiä saa käyttää ainoastaan silloin, kun juomapakkaus on palautunut ilman palautusautomaattia. Poikkeustilanteista tulee aina erikseen ilmoittaa Palpalle, jotta manuaalipalautussäkissä palautetut juomapakkaukset voidaan hyvittää.

MANUAALIPALAUTUS

Tölkit / muovipullot palautetaan manuaalisäkissä (punainen painatus) ja lasipullot KLP-astiassa (240 L). Jokaiseen kuljetusyksikköön kiinnitetään Palpan tunnistetarra.

Manuaalipalautusohje TLK/KMP
Manuaalipalautusohje KLP

LASIPULLOJEN TYHJENNYSPALVELU

Tyhjennyspalvelussa lasinkeräysauton kuljettaja käy tyhjentämässä palautuspisteen lasipulloastiat sovitussa viikkorytmissä. Kuljettaja tyhjentää astiat paikan päällä lasinkeräysautoon ja palauttaa ne tyhjennyksen jälkeen palautuspisteeseen.

Palautuspisteen tulee huolehtia, että käytössä on tyhjennysrytmiin sopiva määrä ehjiä pantillisen lasin astioita. Tyhjät astiat tilataan juomatoimittajan kuljettajalta (suurimmat panimot, keskusliikkeet ja tukut) juomatoimituksen yhteydessä.

HUOM! Lasiastiaan ei saa kiinnittää tunnistetarraa, ettei astia lähde juomatoimittajan mukaan.

Tyhjennyspalveluohje VK
Tyhjennyspalveluohje HoReCa

JUOMAPAKKAUSTEN LAJITTELU

Juomapakkausten lajitteluun on laadittu tarkat ohjeet. Ohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta kiertoon lähtevä materiaali olisi mahdollisimman puhdasta ja sen jälleenkäyttöarvo mahdollisimman suuri.

Palautusten puhtautta valvotaan käsittelylaitoksilla kuljetusyksiköiden purkamisen yhteydessä. Mikäli palautus on tehty ohjeen vastaisesti, on Palpalla oikeus sanktioida palautuspistettä ohjeen noudattamatta jättämisestä. Juomatoimittajan kuljettajalla on oikeus kieltäytyä vastaanottamasta ohjeen vastaisesti pakattuja kuljetusyksiköitä.

Lajitteluohje VK
Lajitteluohje HoReCa

UUDELLEENTÄYTETTÄVÄT LASIPULLOT

Uudelleentäytettävien lasipullojen (esim. perinteiset, ruskeat olutpullot) palautusohjeet ovat samat sekä automaatti- että manuaalipalautuksille.

HUOM!
Uudelleentäytettäviä lasipulloja ei saa laittaa Palpan lasiastiaan. 

LOGISTIIKKA

Palautukset kuljetetaan pääosin meno-paluu -kuljetuksina, poislukien lasipullojen tyhjennyspalvelu. Juomatoimittajan kuljettaja noutaa kuljetusyksiköt juomatoimituksen yhteydessä. Kuljettaja lukee tunnistetarrojen viivakoodit ja toimittaa kuljetusyksiköt edelleen käsittelylaitokselle.

Tölkkien ja muovipullojen automaattipalautukset paalataan ja manuaalipalautukset lasketaan ennen paalausta. Lasiastiat tyhjennetään lavoille odottamaan siirtokuljetusta jälleenkäsittelijälle. 

PALAUTUSTARVIKKEET

Palpan palautuksiin tarvitaan seuraavia tarvikkeita: 

TUNNISTETARRAT
Palpa lähettää ensimmäiset tunnistetarrat palautuspisteeseen sen jälkeen, kun rekisteröintihakemus on hyväksytty. Tarroja voi tilata lisää palautuspisteiden Extranet-palvelusta tai sähköpostilla osoitteesta asiakaspalvelu@palpa.fi.

HUOM! Palpa lähettää tunnistetarrat palautuspisteille maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

MUUT PALAUTUSTARVIKKEET
Muita palautustarvikkeita ovat mm. säkit, sulkimet ja lasiastiat. Niitä myyvät mm. juomatoimittajat sekä keskusliikkeet.

Vähittäiskaupalle ja HoReCalle on omat tilausohjeensa. Linkit löytyvät alta.

Vähittäiskaupan pakkaustarvikkeet
HoReCan pakkaustarvikkeet