PALAUTTAMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ

PALPAn pantillisia juomapakkauksia voidaan palauttaa joko automaatti- tai manuaalipalautuksin. 

Palautus- ja lajitteluohjeen mukaan, juomapakkaukset pakataan omiin kuljetusyksiköihinsä palautuspisteessä ja ne varustetaan PALPAn tunnistetarralla.

Palautukset kuljetetaan pääosin juomatoimittajien meno-paluu kuljetuksina, poislukien kierrätyslasin suoranoudot.

Palautukset kuljetetaan käsittelylaitoksille. Tölkkien ja muovipullojen automaattipalautukset paalataan ja manuaalipalautukset lasketaan ennen paalausta. Kierrätyslasiastiat tyhjennetään lavoille, odottamaan siirtokuljetusta jälleenkäsittelijälle.

OIKEAOPPINEN PALAUTTAMINEN

Pakkausten lajitteluun on laadittu tarkat ohjeet. Ohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta kiertoon lähtevä materiaali olisi mahdollisimman puhdasta ja sen jälleenkäyttöarvo on mahdollisimman suuri. Lue lisää juomapakkausmateriaalien jatkokäytöstä Juomapakkausten kierrätys -osiosta.

Automaatti- ja manuaalipalautuksiin on omat ohjeensa. 

Lataa palautus- ja lajitteluohjeet Materiaalipankin osiosta Palautuspisteille / Palautus- ja lajitteluohjeet.

Uudelleen täytettävien lasipullojen (esim. perinteiset, ruskeat olutpullot) palautusohjeet ovat samat sekä automaatti- että manuaalipalautuksille.

Tiesitkö, että jo yksi keräyslasin joukkoon joutunut posliininen kahvikuppi pilaa koko erän jälleenkäyttömahdollisuudet?

Palautusten puhtautta valvotaan käsittelylaitoksilla kuljetusyksiköiden purkamisen yhteydessä. Mikäli palautus ei vastaa PALPAn ohjeistusta, voi panttihyvitykset jäädä palautuksesta saamatta – lajittele siis oikein!

PALAUTUSTARVIKKEET

PALPAn palautuksiin tarvitaan seuraavia tarvikkeita: 

Tunnistetarrat

  • PALPA lähettää ensimmäiset tunnistetarrat palautuspisteeseen sen jälkeen, kun rekisteröintihakemus on hyväksytty. Tarroja voi tilata lisää palautuspisteiden Extranet-palvelusta tai sähköpostilla: asiakaspalvelu@palpa.fi.

Palautusten pakkaustarvikkeet eli kuljetusyksiköt

  • Automaattipalautuksille ja manuaalipalautuksille on omat määritetyt kuljetusyksikkönsä. Näitä myyvät mm. juomatoimittajat sekä keskusliikkeet.

Vähittäiskaupan pakkaustarvikkeet

HoReCan pakkaustarvikkeet

MUUTA PALAUTTAMISEEN LIITTYVÄÄ