PALAUTTAMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ

Palpan pantilliset juomapakkaukset voidaan palauttaa joko automaattipalautuksena tai ilman automaattia. Vähittäiskaupan toimipisteet palauttavat juomapakkaukset pääasiassa automaatin kautta ja HoReCa-alan toimipisteet sekä muut yritykset ja yhdistykset ilman automaattia.

AUTOMAATTIPALAUTTAMINEN

Pantilliset juomapakkaukset palautetaan automaattipalautuksena silloin, kun palautuspisteellä on yksi tai useampi palautusautomaatti käytössään.

Vastaanottaessaan juomapakkauksen palautusautomaatti tallentaa samalla tiedot kaupalle maksettavia tilityksiä varten. Tilityksiin ei vaikuta se, lajitteleeko automaatti pakkauksen pöydälle vai säiliöön.
 
Pöydälle lajitellut kaikki tölkit sekä Palpan panttimerkillä varustetut muovipullot palautetaan joko Palpa-laatikossa tai automaattisäkissä (sininen painatus) ja lasipullot lasiastiassa (600 L/240 L). Jokaiseen kuljetusyksikköön kiinnitetään Palpan tunnistetarra.

Palpa-laatikossa tai automaattisäkissä saa olla sekä puristettuja ja puristamattomia pakkauksia (tölkkejä tai muovipulloja).

HUOM! Manuaalisäkkiä (punainen painatus) saa käyttää ainoastaan silloin, kun juomapakkaus on palautunut ilman automaattia.

Lisätiedot palautusohjeissa:

Automaattipalautusohje TLK/KMP
Automaattipalautusohje KLP
Manuaalipalautusohje VK

Ohjevideo automaattipalautuspisteille

PALAUTTAMINEN ILMAN AUTOMAATTIA

Tölkit / muovipullot palautetaan manuaalisäkissä (punainen painatus) ja lasipullot KLP-astiassa (240 L). Jokaiseen kuljetusyksikköön kiinnitetään Palpan tunnistetarra.

Lisätiedot palautusohjeissa:

Manuaalipalautusohje TLK/KMP
Manuaalipalautusohje KLP

Ohjevideo ilman automaattia palauttaville pisteille

LASIPULLOJEN TYHJENNYSPALVELU

Tyhjennyspalvelussa lasinkeräysauto käy palautuspisteessä tyhjentämässä lasiastiat sovitussa viikkorytmissä. Kierrätyslasin palautusastioita on kahta kokoa: iso astia 600 L ja pieni astia 240 L.

Astiaa ei tule merkitä Palpan tunnistetarralla, ettei juomatoimittaja ota sitä kyytiin juomatoimituksen yhteydessä.

Palautuspisteen tulee huolehtia, että käytössä on tyhjennysrytmiin sopiva määrä ehjiä pantillisen lasin astioita.

Lisätiedot palautusohjeissa:

Tyhjennyspalveluohje VK
Tyhjennyspalveluohje HoReCa

Ohjevideo tyhjennyspalvelu

JUOMAPAKKAUSTEN LAJITTELU

Juomapakkausten lajitteluun on laadittu tarkat ohjeet. Ohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta kiertoon lähtevä materiaali olisi mahdollisimman puhdasta ja sen jälleenkäyttöarvo mahdollisimman suuri.

Palautusten puhtautta valvotaan käsittelylaitoksilla kuljetusyksiköiden purkamisen yhteydessä. Mikäli palautus on tehty ohjeen vastaisesti, on Palpalla oikeus sanktioida palautuspistettä ohjeen noudattamatta jättämisestä. Juomatoimittajan kuljettajalla on oikeus kieltäytyä vastaanottamasta ohjeen vastaisesti pakattuja kuljetusyksiköitä.

Lisätiedot palautusohjeissa:

Lajitteluohje VK
Lajitteluohje HoReCa

UUDELLEENTÄYTETTÄVÄT LASIPULLOT

Uudelleentäytettävien lasipullojen (esim. perinteiset, ruskeat olutpullot) palautusohjeet ovat samat sekä automaatti- että manuaalipalautuksille.

HUOM!
Uudelleentäytettäviä lasipulloja ei saa laittaa Palpan lasiastiaan. 

LOGISTIIKKA

Palautukset kuljetetaan pääosin meno-paluu -kuljetuksina, poislukien lasipullojen tyhjennyspalvelu. Juomatoimittajan kuljettaja noutaa kuljetusyksiköt juomatoimituksen yhteydessä. Kuljettaja lukee tunnistetarrojen viivakoodit ja toimittaa kuljetusyksiköt edelleen käsittelylaitokselle.

Tölkkien ja muovipullojen automaattipalautukset paalataan ja manuaalipalautukset lasketaan ennen paalausta. Lasiastiat tyhjennetään lavoille odottamaan siirtokuljetusta jälleenkäsittelijälle. 

PALAUTUSTARVIKKEET

Palpan palautuksiin tarvitaan seuraavia tarvikkeita:

TUNNISTETARRAT

Palpa lähettää ensimmäiset tunnistetarrat palautuspisteeseen sen jälkeen, kun rekisteröintihakemus on hyväksytty. Tarroja voi tilata lisää palautuspisteiden Extranet-palvelusta tai sähköpostilla osoitteesta asiakaspalvelu@palpa.fi.

HUOM! Palpa lähettää tunnistetarrat palautuspisteille maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

MUUT PALAUTUSTARVIKKEET

Muita palautustarvikkeita ovat mm. säkit, sulkimet ja lasiastiat. Niitä myyvät mm. juomatoimittajat sekä keskusliikkeet. Tarkemmat tiedot löytyvät täältä:

Pakkaustarvikkeiden tilausohje