INFORMATION OM ATT VARA RETURSTÄLLE

DETALJHANDELN

Affärer, kiosker och servicesstationer som säljer pantförsedda dryckesförpackningar åt konsumenter och därmed även är förpliktigade att ta emot dem ska registrera sig som returställe hos Palpa.

ÖVRIGA FÖRETAG OCH FÖRENINGAR

Det lönar sig för övriga företag och föreningar att registrera sig som returställen om returneringen av dryckesförpackningar sker kontinuerligt och mängderna är stora. Flest tomma flaskor och burkar samlas typiskt i företag inom HoReCa-branschen. Även på kontor och andra arbetsplatser eller till exempel i föreningars kaféverksamhet kan det samlas många tomma dryckesförpackningar.

Det lönar sig att alltid på förhand kontrollera med dryckesleverantören hur returneringen av pantförsedda dryckesförpackningar och ersättningen av panterna sker. Dryckesleverantören måste för leveransernas del ha ett avtal med Palpa, och då ordnas transporten av returerna till behandlingsanläggningen.

HUR SKER RETURNERINGEN

  1. Returstället packar de tomma dryckesförpackningarna enligt Palpas anvisningar. Det finns egna definierade transportförpackningar för automatreturer och manualreturer.
  2. Transportförpackningarna märks med Palpa etikett.
  3. Returerna transporteras i huvudsak som dryckesleverantörernas tur-retur-transporter, med undantag av direkt upphämtning av returglas.
  4. Palpa betalar pant- och behandlingsersättningen två gånger i månaden.