RETURNERINGEN I PRAKTIKEN

Palpas pantförsedda dryckesförpackningar kan returneras antingen som automat- eller manualretur.

Enligt retur- och sorteringsanvisningarna förpackas dryckesförpackningarna i sina egna transportförpackningar på returstället och förses med Palpas etikett.

Returerna transporteras i huvudsak som dryckesleverantörernas tur-retur-transporter, med undantag av direkt upphämtning av returglas.

Returerna transporteras till behandlingsanläggningarna. Automatreturerna av burkar och plastflaskor balas och manualreturerna räknas innan de balas. Glasbehållarna töms på flak för att vänta på transport till återvinning.  

KORREKT SORTERING

Det finns noggranna anvisningar för hur förpackningarna sorteras. Det är viktigt att anvisningarna efterföljs så att materialet som återvinns är så rent som möjligt och dess återanvändningsvärde är så stort som möjligt. Läs mer om hur dryckesförpackningsmaterialet återanvänds på avdelningen Återvinning av dryckesförpackningar.

Det finns egna anvisningar för automat- och manualreturer. Ladda ner retur- och sorteringsanvisningarna.

Visste du, att redan en kaffekopp i porslin som hamnat bland returglaset förstör möjligheterna att återanvända hela partiet?

Returernas renlighet övervakas på behandlingsanläggningarna i samband med att transporterna tas emot. Om returen inte motsvarar Palpas anvisningar kan pantersättningen utebli för returneringen – så sortera rätt!

RETURMATERIAL

För Palpas returer behövs följande material:

  • Etiketter
  • Palpa skickar de första etiketterna till returstället efter att registreringsansökan har godkänts. Etiketter kan beställas via Extranet-tjänsten eller per e-post: asiakaspalvelu@palpa.fi.
  • Förpackningsmaterialet för returerna, alltså transportförpackningarna

Det finns egna definierade transportförpackningar för automatreturerna och för manualreturerna. Dessa säljs bl.a. av dryckesleverantörerna och av centralaffärerna.

Detaljhandelns förpackningsmaterial

HoReCas förpackningsmaterial

Anvisningarna (bara på finska) för glasflaskor som fylls på nytt (t.ex. traditionella, bruna ölflaskor) är de samma både för automat- och manualreturer.

ÖVRIG INFORMATION GÄLLANDE RETURER