TIETOA PALPAN JÄSENYYDESTÄ

KUKA VOI LIITTYÄ JÄSENEKSI PALPAAN?

Suomen Palautuspakkaus Oy eli Palpa hallinnoi pantillisten juomapakkausten palautusjärjestelmiä Suomessa. Palpa on voittoa tavoittelematon yritys, jonka omistavat kaupan keskusliikkeet ja panimot.

Palpan hallinnoimiin juomapakkausten palautusjärjestelmiin voivat liittyä jäseniksi kaikki juomien valmistajat ja maahantuojat. Kunkin järjestelmän jäsenyydestä maksetaan erillinen jäsenmaksu.

MITÄ HYÖTYÄ JÄSENYYDESTÄ ON?

Lähtökohtaisesti juomapakkauksista täytyy maksaa juomapakkausveroa, joka on 0,51 € / litra. Juomien valmistajat ja maahantuojat voivat kuitenkin saada vapautuksen juomapakkausverosta liittymällä viranomaisen hyväksymään pantilliseen palautusjärjestelmään tai järjestämällä sellaisen itse.

Palpan jäsenenä juomien valmistajan tai maahantuojan ei tarvitse maksaa juomapakkausveroa. Jäsenyys on usein taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto kuin veron maksaminen tai palautusjärjestelmän järjestäminen itse. Palpan palautusjärjestelmissä pakkausmateriaalit saadaan myös tehokkaasti kierrätykseen ja uusiokäyttöön.

MITÄ JÄSENYYTEEN KUULUU?

JÄSEN

  • Huolehtii juomapakkaustensa pantti- ja muista merkinnöistä
  • Rekisteröi tuotteensa palautusjärjestelmään
  • Tekee kuukausittain myynti-ilmoituksen

 PALPA

  • Toimittaa jäsentiedot Pirkanmaan ELY-keskukselle veroetua varten
  • Päivittää tuotetiedot palautusautomaatteihin
  • Perii jäseniltä pantti- ja kierrätysmaksut
  • Huolehtii pakkaukset kierrätykseen 

MITÄ JÄSENYYS MAKSAA?

Kullekin pakkaustyypille (lasipullot, muovipullot ja alumiinitölkit) on oma palautusjärjestelmä, josta maksetaan erillinen jäsenmaksu.

Tuotteista maksetaan lisäksi pullo- tai tölkkikohtaiset rekisteröinti-, pantti- ja kierrätysmaksut. Saadut varat käytetään palautusjärjestelmien hallinnointiin ja muihin toiminnan kuluihin. Palpa on voittoa tavoittelematon yritys.

Tarkemmat tiedot jäsenyyden kustannuksista löytyvät Materiaalipankin hinnastoista.

PALAUTUSJÄRJESTELMIEN NYKYISET JÄSENET

Luettelot eli tuottajatiedosto-otteet Palpan nykyisistä jäsenistä löytyvät sivuston Materiaalipankista.

Tuottajatiedosto-ote tölkki

Tuottajatiedosto-ote muovipullo

Tuottajatiedosto-ote lasipullo