Älä riko, piilota tai heitä roskiin

Älä riko, piilota tai heitä roskiin

On vain kolme tapaa, joilla voit pilata pantillisen pullon tai tölkin kiertokulun. Kun et riko, piilota tai heitä juomapakkausta roskiin vaan palautat sen palautusautomaattiin, voi pullo ja tölkki kiertää ikuisesti!

 

Älä riko!

 

Lasipullojen särkemisessä, muovipullojen rikkomisessa tai tölkkien ryttäämisessä ei ole sitten mitään järkeä. Pidä pakkaukset ehjänä ja palauta ne!

 

Älä piilota!

 

Ethän roskaa ympäristöä jättämällä pulloja ja tölkkejä luontoon tai viskaamalla niitä kaduille ja pusikoihin. Juomapakkauksia ei myöskään kannata jemmata kodin kaappeihin tai mökin varastoihin vaan kiltisti kiikuttaa ne palautukseen.

 

Älä heitä roskiin!

 

Pantillisen juomapakkauksen paikka ei ole sekajäte – älä siis heitä pulloja ja tölkkejä roskiin! Myös pantittomat tölkit ja pullot kannattaa kierrättää: pantittomat tölkit voi palauttaa automaattiin, lasipullot lasinkeräykseen ja muovipullot muovinkeräykseen.

 


 

MATERIAALI VOI KIERTÄÄ IKUISESTI – MUTTA VAIN, JOS PALAUTAT SEN

Kun juomapakkausten materiaalit hyödynnetään yhä uudestaan, säästyy valtavasti luonnonvaroja ja energiaa.

Esimerkiksi uuden tölkin valmistus kierrätetystä alumiinista vie vain 5 % ensivalmistusprosessin energiasta. Ja parasta on, että alumiini voi kiertää lähes loputtomasti! Palautetuista lasipulloista taas tehdään kierrätyslasia, josta jokainen valmistettu tonni uusiolasia kuluttaa noin 30 % vähemmän energiaa kuin sen valmistus neitseellisistä raaka-aineista. Myös lasi kestää lähes ikuisen kierrättämisen.

 

MITÄ PULLOILLE JA TÖLKEILLE TAPAHTUU, KUN NE PALAUTETAAN?

Kun olet juonut pullon tai tölkin tyhjäksi, palautat se palautuspisteeseen. Näin saat pantin! Mutta mitä sen jälkeen juomapakkaukselle tapahtuu?

Palautuspisteellä pakkaukset lajitellaan ja pakataan materiaalien mukaan. Tyhjät muovipullot ja tölkit kuljetetaan jatkokäsittelyyn käsittelylaitoksille. Palautetut alumiinitölkit sulatetaan ja valssataan levyrulliksi, joista valmistetaan uusia tölkkejä. Muovipullot rouhitaan pieniksi muovipelleteiksi, joka toimii uusien pullojen tai muiden uusiomuovituotteiden raaka-aineena. Lasipullot taas murskataan, puhdistetaan, lajitellaan, sulatetaan ja siitä valmistetaan uusia pulloja ja muita lasipakkauksia.


Lopuksi uudelleen valmistetut pullot ja tölkit täytetään, suljetaan ja niihin liimataan etiketit. Tämän jälkeen ne kuljetaan takaisin kauppoihin ja ravintoloihin.