PALAUTA TULEVAISUUTEEN!

Kun palautat pullon tai tölkin palautusautomaattiin, annat sille ikuisen elämän.

Pantillisten juomapakkausten kierrätyksen ideana on suljettu kierto. Se tarkoittaa, että palautettujen pullojen ja tölkkien materiaalista tehdään aina uusia ja uusia pulloja ja tölkkejä. Näin juomapakkauksiin käytetyt raaka-aineet kiertävät lähes ikuisesti, luonnonvaroja säästyy ja ilmastopäästöt pienenevät.

Tänään palauttamasi juomapakkaus voi löytyä kaupan hyllyltä kaukana tulevaisuudessa.

Lähetä siis pullo tai tölkki tulevaisuuteen palauttamalla se automaattiin.

 

PALAUTA PULLO TAI TÖLKKI TULEVAISUUTEEN!

 

 

Valitse alta juomapakkaus, jonka palautat tulevaisuuteen. Lue tuloksista, mitä vaikutuksia sillä on ympäristöllemme nyt ja tulevaisuudessa.

 


Palautan

960px_MUOVIPULLO.png

Kiitos, kun palautit muovipullon tulevaisuuteen!

Automaattiin palautettu muovipullo matkaa palautuspisteestä käsittelylaitokselle puristettavaksi ja sieltä lajitteluun kierrätyslaitoksille. Pullot rouhitaan ja rouheesta valmistetaan uusia pulloaihioita. Juomatehtaalla aihiot puhalletaan pulloiksi ja täytetään. Näin paluumatka takaisin kauppojen hyllyille voi alkaa!

Kierrätetystä muovista valmistetun muovipullon hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin neitseellisestä raaka-aineesta valmistetun pullon. Muovin kierrättäminen vie vain noin 15 prosenttia siitä energiasta, mitä muovin raaka-aineen valmistaminen maaperästä poratusta öljystä vaatisi. Myös ilmasto kiittää, sillä kilon uusiomuovin käyttäminen vähentää 1,5 kiloa hiilidioksidipäästöjä verrattuna neitseellisen muovikilon käyttöön.

Kun palautat muovipullon automaattiin, annat sille ikuisen elämän – ja meille kaikille paremman tulevaisuuden.

Lue lisää muovipullojen kierrätyksestä

960px_LASIPULLO.png

Kiitos, kun palautit lasipullon tulevaisuuteen!

Palautusautomaattiin palautetut lasipullot matkaavat käsittelylaitoksen kautta kierrätyslaitokselle, jossa ne murskataan, puhdistetaan ja lajitellaan värin mukaan. Lasitehtaalla lasi sulatetaan ja massasta puhalletaan uusia pulloja. Lopulta pullot täytetään juomatehtaalla, josta ne matkaavat takaisin kauppojen hyllyille.

Lasin laatu ja puhtaus säilyvät ennallaan, vaikka sitä sulatetaan uudelleen ja uudelleen – lasipullo voikin kiertää lähes ikuisesti. Pullojen palauttamisella on iso merkitys tulevaisuuden ympäristölle. Yksi kilo palautettuja lasipulloja säästää puoli kiloa kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna siihen, että lasipullot päätyisivät sekajätteeseen.

Kun palautat lasipullon automaattiin, annat sille ikuisen elämän – ja meille kaikille paremman tulevaisuuden.

Lue lisää lasipullojen kierrätyksestä

960px_ALUMIINITOLKKI.png

Kiitos, kun palautit tölkin tulevaisuuteen!

Palautusautomaattiin palautetut tölkit kuljetetaan käsittelylaitosten kautta kierrätyslaitoksille, missä ne sulatetaan harkoiksi. Harkoista puristetaan ohutta levyä, jota käytetään uusien tölkkien valmistamiseen. Tölkin uusi elämä alkaa tölkkitehtaalta, missä siihen painetaan brändien mukaiset maalaukset ja viivakoodit. Panimolla tölkki täytetään, jonka jälkeen se aloittaa matkan takaisin kauppojen hyllyille.

Tölkin kierrättäminen uudeksi tölkiksi säästää valtavasti energiaa ja ympäristöä. Jos tölkin valmistaisi neitseellisestä materiaalista, täytyisi raaka-aine kaivaa, rikastuttaa, kuljettaa ja valaa, mikä vaatisi hurjan määrän energiaa. Kierrätetystä alumiinista valmistetun uuden tölkin energiankulutus onkin jopa 90 prosenttia pienempi. Kun alumiini pidetään kierrossa mahdollisimman pitkään, korvaamattomia luonnonvaroja jää käytettäväksi myös tulevaisuudessa. Ja tähän me kaikki voimme helposti vaikuttaa!

Lue lisää tölkkien kierrätyksestä

YLI KAKSI MILJARDIA YMPÄRISTÖTEKOA JOKA VUOSI

Suomessa on lähes 4000 palautusautomaattia, joihin palautetaan vuosittain yli kaksi miljardia juomapakkausta. Lähin aikakone on aina yhtä lähellä kuin lähin ruokakauppa tai kauppakeskus

Pantillisten juomapakkausten kierrätys on kuluttajien, kauppojen ja juomatuottajien yhteispeliä, josta kaikki hyötyvät.

Kiitos, kun palautat tulevaisuuteen!

Lue lisää pantillisten juomapakkauksien suljetusta kierrosta

 

MIKSI SUOMALAISET PALAUTTAVAT?

Suomalaiset palauttavat juomapakkauksia palautuspisteisiin kahdesta syystä: niistä saatavan pantin takia ja ympäristösyiden vuoksi. 

Kierrätyksen edistäminen, jätteen vähentäminen ja energian säästö on tullut suomalaisille vuosi vuodelta tärkeämmäksi. Vuonna 2015 noin 31 prosenttia suomalaisista kertoi nämä ympäristösyyt itselle tärkeimmäksi syyksi juomapakkausten palauttamiselle, mutta tänä vuonna näin sanoi jo 45 prosenttia. Noin 52 prosenttia suomalaisista kertoo palauttavansa juomapakkauksia ensisijaisesti niistä saatavan pantin vuoksi.